Att gå samman i team – med några handplockade vänner, kolleger eller personer med liknande mål och ambitioner – för att hjälpa varandra framåt i karriären eller i företagandet kan vara precis vad du behöver just nu.
Jag intervjuade ett av dessa – Katjanätverket i Stockholm bestående av 17 kvinnor i 30-årsåldern – när jag var karriärredaktör på tidningen Metro för några år sedan. Vad de delade med sig av är minst lika aktuellt i dag.
De unga kvinnorna berättade att de hjälper och stöttar varandra i både karriären och i privatlivet. Personliga problem som dyker upp – angående chefen eller ojämställdhet i hemmet – diskuteras lika gärna som förutbestämda ämnen. De förutbestämda ämnena kan handla om alltifrån konfliktlösning, ledarskap och teambuilding till jämställdhet, kreativitet och sex- och genusfrågor.
Tjejerna gav dessa tips om hur vi andra kan fixa vårt eget powerteam:
- Värva personer som brinner för att vara delaktiga. ”Det är viktigt att deltagarna har ett eget intresse av att vara med. Folk ska komma för att de vill, inte för att de måste”.
- Undvik prestationskraven. ”Vi hade en period i gruppen där vi kom överens om att genomföra projekt på var sitt håll och redovisa dessa på träffarna. Men det blev bara kravfyllt och passade oss inte alls.”
- Utgå från intresset – och planera in träffar. ”En gång om året har vi årsmöte. Då drar vi upp teman för hela året och delar ut vilka som ska vara ansvariga för vilka träffar. Två personer ansvarar för två träffar på raken, så rullar det på.”
- Håll struktur på träffarna. ”Hos oss ser de två teamansvariga till att diskussioner inte sticker iväg på sidospår. Det är lätt att snacka sönder mötena”.
- Våga bjuda in höjdare. ”Vi har bjudit in personer som vanligtvis tar 20 000 kronor för en föreläsning, och som ändå valt att göra det gratis för oss, eftersom sammanhanget känns rätt.”
- Ge tid för uppföljningar. ”Efter en föreläsning är det en bra idé att följa upp den nästa gång, så att det finns tid att ordentligt diskutera igenom de frågor som uppkom under den kvällen eller efteråt”.
- Se till att ”ha det gött” på mötena. ”Vi dricker nästan alltid vin, käkar något gott och äter choklad. Vi har också tid för allmänt snack innan vi kör igång.”