Allt nytt som kommer att hända i våra liv framöver kommer antingen att ske som resultat av såväl förutsägbara som oförutsägbara vägar.

Vad menar jag med det?

Låt oss titta på två exempel.

Skillnaden mellan vad den förutsägbara och den oförutsägbara vägen kan göra för oss

Den förutsägbara vägen: Tänk dig att du för tre år sedan vaknade tidigt en morgon, sugen på nygräddat från bageriet runt hörnet. Du klev upp, drog på dig kläder, tog med visakortet, gick bort till bageriet och köpte brödet. Förutsägbar till 99 procent.

Den oförutsägbara vägen: Tänk dig att också för tre år sedan, samma morgon som ovan, också kände en viss tomhet i sängen när du vaknade, hur längtan efter en drömpartner vid din sida brann i kroppen. Du klev upp, drog på dig kläderna, tog med visakortet, gick bort till bageriet. I doften av nygräddat blev du sugen på en cappuccino,och bestämde dig för att ta en stund för dig själv vid ett av borden. Ögonen föll på en resetidning, som du avslappnat började bläddra i. Över ett stort uppslag i tidningen fick du se ett reportage om en yogaesa till Mallorca. Yoga? Ja, varför inte? Kanske behöver jag komma bort lite och ta hand om mig själv. Tänkte du. Senare samma dag, på krogen med en kompis, kom yogaresan på tal. Upprymd och inspirerad berättade du om din längtan efter att få komma iväg.  ”Yoga?”, hördes plötsligt en främmande röst bakom dig.  ”Jag har letat efter en bra yogaresa…. vart ska du åka?”. Och sen gick det som det gick. Denna främling vaknar nu vid din sida varje morgon. Efter att ni setts där i baren, valde hen att följa med och på resan lärde ni känna varandra lite närmare och upptäckte att ni båda var allt ni någonsin drömt om hos en partner. 

Fäster du också för stor vikt vid den förutsägbara vägen? (Jag gjorde det länge…)

När vi är taktiska, systematiska, sätter mål och delmål, har disciplin och bockar av att göra-listor handlar det nästan uteslutande om att försöka ta kontroll över verkligheten för att få saker att hända.

I stort sett hela mitt liv har jag koncentrerat mig på det kontrollerbara.

Men jag börjar inse att det har begränsat mig. De mest avgörande och betydelsefulla i livet kommer många gånger in genom de oförutsägbara vägarna. Tänk exempelvis på dina viktigaste relationer till exempel. Hur gick det till när ni kom in i varandras liv och lärde känna varandra? Var det enligt en ”plan” du hade satt upp, eller var det oförutsägbart att just dessa personer kom att bli så betydelsefulla?

Insikten: Dags att ge den oförutsägbara vägen mer uppmärksamhet

Genom att kombinera det linjärt förutsägbara (att först göra A, sedan B, sedan C, sedan D) i våra liv med det oförutsägbaras magi kan vi få nya saker att hända på en helt ny nivå.

Spelreglerna för att ”lyckas” med det oförutsägbara handlar mycket om att vara öppen energimässigt för att ta emot, att lita på den icke-förutsägbara processen, att våga ta blinda nya steg i livet, driven av inspiration. Intentionen är central också, att vara tydlig i vad man verkligen vill uppnå (”jag vill vakna  upp med drömpartnern”).

Ju mer vi uppvärderar betydelsen av de oförutsägbara vägarna, desto mer tillåter vi oss själva att ta emot det som inte kan förklaras logiskt.

Dela gärna med dig här om du har exempel på hur det oförutsägbara har förgyllt  ditt liv hittills. Kanske har du även personliga tankar kring betydelsen av att upptäcka och ta vara på det oförutsägbara även framöver? Skriv gärna några rader om det.