Momentum.

Kanske har du hört talas om ordet förut, kanske inte.

”Momentum” styr både hur snabbt du kan få saker att hända i ditt liv, och hur mycket ansträngning som krävs.

Dra nytta av ”momentum” hemma, på jobbet, i tankarna… överallt

Begreppet kommer från fysikens värld och innebär att allting går mycket lättare när rörelsen väl är igång. Om du exempelvis har fått bensinstopp på bilen och vill knuffa den till macken 30 meter längre bort, så rullar kärran betydligt lättare när den väl har kommit i rörelse.

Men det fantastiska är att momentum inte alls är begränsat till fysikens sfär, utan är lika verkligt i andra sammanhang i den vanliga vardagen – hemma, på jobbet, i tankarna… överallt.

Du kan exempelvis ha upplevt momentum-kraften när det gäller träning; att det går mycket lättare att komma iväg till träningen när du väl har satt igång. Det beror på att du utnyttjar energin av att vara igång.

Jag har själv märkt denna kraft massvis av gånger när jag skrivit artiklar för Metro och andra tidningar: När jag väl har kommit in i ett flyt, så gillar jag att vara kvar i det flödet, för då går skrivandet nästan av sig själv. Energin är i rörelse.

Eller när det gäller en vanlig dag på vilket jobb som helst:

När vi betar av en tung arbetsuppgift i början av dagen, så kan vi få många fler saker gjorda. Rida på vågen när vi har ångan uppe.

Vill du få nya saker att hända? Sätt något i rörelse …

Om vi vill får saker att hända är det viktigaste att komma igång.

Så att rörelsen skapas.

Status quo är det värsta tillståndet du kan befinna dig i om du vill få nya saker att hända i ditt liv. I status quo är chanserna för att något nytt ska hända näst intill obefintliga jämfört med om du har satt igång en rörelse. 

Ta ETT första steg, och sedan ett tid. Plötsligt har du ruskat om status quo.

Om du inte vet vad första steget är kan du göra så här:

1. Tänk på vad du vill uppnå en stund först.

2. Gör därefter något nytt som känns inspirerande för dig (det behöver inte ens vara relaterat till vad du vill uppnå).

När har du märkt av momentum-fenomenet? Dela gärna med dig, både om hur du satt saker i rörelse och hur du upplevt hur det är att ”rida på momentum-vågen”.