Hur du förvandlar 10 kr till 100 kr

Av Kristian Borglund

juni 4, 2020

Uncategorized  


Leverage, som det kallas på engelska, är en av nycklarna för att få ut mer av sina resurser, inte bara pengar utan också tid och energi. Ordet betyder ungefär utväxling eller hävstångseffekt. Det kan till exempel handla att kunna ge 10 kronor till någon på ett sätt som ger den andra personen upplevelsen att ha mottagit 100.

Låter det som trolleri? Ja, lite magiskt är det – och vardagen både privat och på jobbet är fylld av sådana möjligheter.

Det handlar om att se möjligheter att ge något som kräver liten insats från din sida – i tid, pengar eller energi – som har ett värde för andra som vida överstiger den insatsen.

Hur får du denna utväxling?

Några exempel:

  • En pocketbok i din bokhylla hemma skulle kunna förändra livet för en kollega. Hur mycket är boken värd för dig nu när du har läst den? 10 kronor? 20? Och hur mycket är det värt för den tilltänkta mottagaren av boken? Bara det fysiska värdet av boken kan vara 50-100 kronor. Att personen själv slipper ägna tid åt att leta upp boken är också ett bra värdeutbyte med tanke på att det bara tar dig ett par minuter att leta upp boken i bokhyllan, packa ner i väskan och ge bort den.
  • Om du frivilligt erbjuder dig att rycka in för någon i tidsnöd – en kollega, en vän, ditt barn, din partner – hur mycket är det värt den du rycker in för? Hur mycket kostar det dig? En kvart i tid? En halvtimma?
  • Själv använde jag ”10 till 100-principen” när jag behövde en design av omslaget till en e-bok jag gjorde 2010. Jag betalade en designer i Filippinerna för att göra jobbet, mycket mer än han begärde. Pengarna ger mer värde hos honom än hos en svensk designer, och jag får ut mer värde per satsad krona.
  • Om du har en anställning och på en timma kan lösa ett problem åt chefen som varit olöst i en månad och gett hen mycket frustration – och om du dessutom gör det utan att han eller hon bett om det – hur skulle växelkursen vara i det värdeutbytet, tror du?

Skapa mer värde. Ytterst handlar allt om det. Både för dig själv och andra. Allt du gör. Alla dina relationer.

Kristian Borglund

Om skribenten

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras. *=Obligatoriskt

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}